Feed on
Posts
Comments

Кризи, избори, брадви, електорални и политически изненади, летни страсти… Въпреки горещите емоции виното удържа вниманието на своите почитатели, които с ТРЕЗВ поглед и бистър ум наблюдават родното и международно винено положение. Ето и по-интересното от винените новини у нас през последния месец:

Първото нещо, което се откроява е мащабното медийно присъствие на “Белведере България”, които стоят зад вината на “Катаржина Естейт”. Само ще припомня, че избата беше открита през септември 2007 г. с голям шум и дандания с участието на самия президент на републиката Гоце…., извинете Георги Първанов. Та от тогава Катаржина громи родния и чуждия пазар, за което и през изминалия месец свидетелстват родните медии. Вестник “Пари” от 04.06.2009, както и “Труд” от 05.06.2009 съобщават за сребърния медал, който виното Encore Syrah 2008 спечели на конкурса Syrah du Monde във Франция.

Вестник “Пари” публикува на следващия ден (05.06.2009 г.) обширно интервю с консултанта на избата Тиери Хаберер. Според него България има “огромен шанс” да успее на международните пазари и трябва да внедри американския стил на работа. Хъм! Не съм велик консултант и ученик на Мишел Ролан, но тези две тези ми се струват страшно съмнителни. Вина в стил  Нов свят с лопата да ги ринеш – и по-хубави, и доста по-евтини от нашите. Как тогава ще се наложим по този начин? Честно казано умът ми не го побира… Вероятно момчето има предвид, че „стил на работа“ е нещо различно от „стил вино“. Кой знае?

При всички положения обаче трябва да похвалим вестник “Пари” – колегите обръщат внимание на темата, макар и почти само за Белведере да пишат. Факт си е.  В брой 104 от 08.06.2009 г. вестникът пише за другото чудо на родната винена промишленост: Беса Валей, които станаха знаменити с прословутото Енира. Статията на Михаил Ванчев представя историята и нагласите на човека, който прави вината на Беса Валей – Александър Канев. Интересна статия. Г-н Канев казва някой неща, които е хубаво да се знаят от по-широката публиката, а именно че инвестициите в бранша започват да се връщат едва след 8-10 години здрава и УСПЕШНА работа и че всяка година вложенията са огромни (той твърди, че дават по 1 млн. евро годишно за технологии, бъчви и реклама). Не е като да забиеш лозова пръчка в двора, да си купиш няколко резервоара и бъчви и да чакаш парите от виното да завалят от небето.

Друга статия, но вече с доста въпросителни се намира пак, няма да повярвате, във вестник “Пари” от 12.06.2009. В нея Мария Добрева говори за Младеновата изба в Тутракан. От собственика Младен Михайлов с огромна изненада разбираме, че червените сортове не узряват добре в Северна България. Ох! Какво да кажем, освен да поднесем съболезнованията си към Вал Марков и Оги Цветанов. Момчета, пренасяйте се в Южна България. Как така не сте се усетили до сега, че правите вино с неузряло грозде!? Затова пък цената на еликсира от Младоневата изба е около 3.60 бутилката. Така пише в статията и ако не вярвате, ваш проблем…Причината за тази невероятна цена е не друго, а голямата добрина на собствениците, които искат и по-масовия потребител да опита хубаво вино от хубаво грозде. Хубаво е да срещнеш добри хора, които ти мислят доброто. Обещавам в скоро време да опитам от еликсира и аз, та да ми се прочистят и на мен чакрите и да стана един добър, добър.

Целият този добър оптимизъм потъва на 16.06.2009 когато “Телграф”, както и … “Пари” съобщават с прискърбие, че износът на вино през 2008 е спаднал с 22%, а производството е потънало с 11%. Това е шест годишен минимум. Кофти! Произвели сме (официално) 138 млн. литра, а сме изнесли 112 млн. литра. Може би това е причината “Белведере България” да преструктурират производството си и да изнесат другата си изба  “Домейн Менада” от центъра на Стара Загора към покрайнините на града. Според вестник “Класа” от 19.06.2009 г. момчетата са увеличили продажбите си с 35% само за първото тримесечие на годината. Браво!

Вестник Дневник от 22.06.2009  пише, че винарите се кооперират заради кризата. Става дума за “Винпром Русе” и “Домейн Менада” на Белведере. Първата ще бутилира част от виното на втората – вероятно заради преструктурирането на избата. От статията се разбира, че Белведере са във финансова криза от миналото лято и разпродават недвижима собственост. Русенци обаче се справяли учудващо добре на фона на общата криза в бранша. За невероятните приключения и успехи на Винпром Русе с повече думи пише и в “Дневник” от 29.06.2009 г.

Друга добра, по-конкретна и малко по-лесно обозрима за разсъдъка, новина стига до нас благодарение на “Труд” от 25.06.2009, където се споменава накратко, че “Тера Тангра” със своето Terra Tangra Single Barrel 2007 печели Citadelle Trophy на конкурса Citadelles du Vin във Франция. Хубава новина за едно хубаво вино.

И на фона на 138-те милиона литра вино, произведени миналата година, от “Труд” (25.06.2009) разбираме че това лято само около Бургас са открити над 2,5 млн. литра вино от “неизвестен” производител без документи и платен акциз. Евала момчета! За акцизите малко повече можете да прочете тук.

Общи предизборни приказки, но със силен дъх на вино могат да се чуят и от шефа на Лозаро-винарската камара Пламен Моллов, който беше кандидат за народен представител от листата на НДСВ. Беше.

И най-накрая от “Дневник” (03.07.2009) разбираме, че “Тодоров” инвестира в нови лозя и увеличава капитала в дружеството си. Е това не го разбирам. Бизнесът върви надолу, до миналата година избата беше на загуба и трябваше да си продава хотела в Брестовица и сега изведнъж в средата на кризата… успех! Дай боже всекиму.

Разбира се заедно с вестниците продължава да излиза и списание „Бакхус„, но с все по-малък обем, а темите, касаещи виното, напомнят все повече и повече за някое от безбройните „лайф-стайл“ списания, отколкото за специализирано издание. О! Бахус. Какво ти става по дяволите!? Класациите все още се държат или поне на пръв поглед. Последната е дело на Ясен Бориславов, Стоян Геров и Коста Канариев.

Leave a Reply