Feed on
Posts
Comments


Искам много просто и ясно да напиша следното:

Когато имате пред себе си две вина за около 15 лв. – едното българско, а другото френско –  ще сбъркате, ако изберете френското!*

* Има едно-две условия, разбира се, също като в договорите за кредит. Трябва горе-долу да знаете кои са добрите български вина на тази цена или просто да имате късмет. Не можем да скрием очевидният факт, че за около 15 лева има меко казано съмнителни български вина. Но може би и тогава си струва. Зависи дали предпочиташ да си прецакан от роднини, или от чужденци.

На една от последните ни дегустации във “Винен наблюдател” решихме да опитаме вина в интервала от 10 до 20 лв. Реших да си направя един експеримент и да дам на комисията да сравни две вина, които са на една и съща цена и са сходни по замисъл купажи. Насърчавам всички да си направите подобен експеримент с вино около 15 лв. Френско или италианско срещу българско. Сравняването и непосредствените впечатления са по-ценни от всяко празно философстване по въпроса кой е по-най.

Първото от тях беше Bordeaux Philippe de Rothschild 2009. Обобщеният резултат на комисията е формулиран така:

Прозирен, но интензивен цвят. Не особено изявен нос с виолетки, черни и костилкови плодове, конфитюр. Средна свежест в тялото, усеща се леко зърнист и неприятен танин, както и недобър баланс. Къс финал с горчивина. Добър пример за това, че при френските вина с цени под 20 лева шансът за разочарование е значителен. 84 т.

Второто вино беше Young Stallion 2011, Angelus Estate – един купаж в стил Бордо, който се представи така:

Наситен, дълбок цвят. Силно плодов и богат нос – зрели костилкови плодове, печена тиква, ликьорен тон, какаов крем. Сочно, мощно тяло с нотки на рачел и шоколад, и с добра свежест, която доминира във финала. 86 т.

Вероятно общата разлика в оценката от 2 точки не говори много на повечето хора, поради което аз ще кажа малко повече. Когато оценките на дегустаторите в една комисия се съберат винаги се получава средно аритметично, което е компромис между най-възторжения и най-критичния от членовете. За мен разликата е доста по-голяма. Българското вино, поне според мен, е в пъти по-добро и е на същата цена, дори по-ниска от френското. Всъщност това беше и целта на сравнението. Не казвам, че в България правим по-добри вина отколкото в Бордо. Това би било глупост. Казвам само, ако имате 15 лв. за вино и трябва да избирате Бордо или България (и двете започват с Б) трябва да сте объркани, за да изберете Бордо. Точка. А иначе ви желая да имате повече от 15 лв. за вино и да може да си позволите нещо като това тук http://www.divino.bg/vino/chateau-latour-martillac-pessac-leognan

4 Responses to “Защо пия българско вино?”

 1. Светослав Венков казва:

  Добре е да се избере българското, но има дребни подробности за уточнение-защо се сравняват вина от различни реколти( 2009 за Франция е една от най-слабите,веднага след 2008) ?Половин България работи за 15 лева на Ден, а за Франция даже не е и почасова ставка! Кое му е „българското“ на Анжелус-името,сортовете или…?Дали зад въпросното вино от 15 лева стои адекватно количество в търговската мрежа или изба със същото качество? Едва ли ! Хипотетично,ако сравним вина от същите страни на база 3 лева-едно младо вино 2011 от Бержерак-мерло цената му е 1.40 евро-контрапункт от наша страна ……няма,освен Мераклийско ? За цени над 15 лева не си струва да се екпериментира-резултатът е предизвестен и предопределен.Не съм сигурен дали и компонентите,с които се угояват пилетата Градус са български-био концентрат, соев шрот и т.н.

 2. Yasska казва:

  Благодаря ви за хубавия коментар, Светослав! Прав сте, че ако тръгнем по пътя да търсим „българското“ в българските произведения, ще стигнем до горчиви открития. Не само при вината. Аз целенасочено опростявам, което винаги става с цената на неточности и огрубяване на картината. В случая имаме български производител, който е използвал местна продукция и е успял да докара виното си до щандовете наред с конкуренция от цял свят. В конкретния случай не го подкрепям от патриотизъм, а защото виното е по-добро от базовото бордо, което може да се намери на тази цена. Между другото, извън темата, бих искал да ви попитам за друго вино. Още в края на миналата година вериги като „Билла“ бяха пълни с „Вила Ямбол“ на цена около 5 лв. за бутилка. Какво мислите за цената и виното?
  Поздрави,
  Ясен

 3. Светослав Венков казва:

  За съжаление не съм опитвал виното на Пещера. Навремето,когато беше под шапката на Домейн Бойар Винпром Ямбол правеше много добро каберне.Относно цената 5 лева-струва ми се адекватна на пазара и конюнктурата в момента.Нещо повече имайки предвид суровината и съдовия им капацитет могат да си позволят да продават вино на всякаква цена-без да се налага да манипулират джибрите! Ако е вярно,че годишното им производство е около 7 милиона литра вино!При една калкулация на производствена цена(себестойност) на бутилка вино-работа в лозята,бутилка,етикет,тапа,амортизационни и др.разходи се получава крайна цена 9-10 лева максимум!В този смисъл българско вино от млада реколта(с млади лозя) на цена от 15-20 лева нагоре навежда на странни размисли.За разлика от вината на Франция или Италия на българското вино му липсва коректност,почтеност,доверие и най-важното история.Тя има сериозна тежест в цената… А базовото Бордо може да е генерично-при лоши параметри практика е да се посочва на етикета,че това е „второ вино“-за разлика от „виното което Клинтън избра( Стамболово) или вино от лимитирана серия-примитивен маркетингов подход и масова практика..
  Поздрави,
  Светслав

 4. Yasska казва:

  Още веднъж благодаря за коментарите ви, г-н Венков. Очевидно е, че не сте любител и познавате добре предмета и темата.
  Искам да ви предложа възможността по-често да споделяте размисли и коментари по винени теми. Предлагам ви блога си в случай, че искате да кажете нещо, което да се види и прочете от повече хора. Смятам, че винаги има нужда от смислени мнения в иначе пъстрия и не винаги адекватен поток от любителски и журналистически опити.
  Поздрави,
  Ясен

Leave a Reply